Jak rozpoznać dobry pellet?

Popularność pelletu systematycznie rośnie, a co za tym idzie – coraz więcej firm decyduje się na uruchomienie linii produkcyjnych tego opału. Niestety nie wszyscy robią to z należytą starannością i nie wszyscy odpowiednio kontrolują przebieg procesu produkcyjnego. W efekcie na rynku pojawiło się wiele worków z pelletem wątpliwej jakości, a wielu Polaków decyduje się na jego zakup ze względu na niską cenę i dobrą reklamę. Niestety dość szybko żałują swojej decyzji i przed kolejnym sezonem chcą się dobrze przygotować, szukając informacji, jak rozpoznać dobry pellet?

Skąd pochodzi surowiec do produkcji pelletu?

W pierwszej kolejności warto dowiedzieć się, skąd producent pelletu sprowadza surowiec do produkcji paliwa. Najlepiej, jeśli dysponuje własnym surowcem, a więc poza produkcją palletu, zajmuje się również przetwórstwem drzewnym. Wówczas proces produkcyjny pelletu rozpoczyna się już w momencie usuwania kory z kłody drewna, a każdy etap tego procesu poddawany jest ścisłej kontroli.

Producent, który samodzielnie pozyskuje surowiec do produkcji pelletu, doskonale wie, czy pochodzi on ze zdrowego drewna, czy było ono wolne od zanieczyszczeń i środków chemicznych, takich jak kleje, farby i lakiery. Poza tym jest w stanie odpowiednio zabezpieczyć surowiec przed brudem i wilgocią. To oczywiste, że pellet powstały z odpowiednio wyselekcjonowanego i przechowywanego surowca jest produktem zdecydowanie lepszej jakości, aniżeli opał powstały z odpadów drzewnych niewiadomego pochodzenia. Oczywiście niezwykle istotne jest, by podczas rozdrabiania wiórów i zrębów, nie dostawały się do nich żadne materiały drewnopodobne ani lepiszcze. Jak rozpoznać dobry pellet? M.in. po tym, że ma jednolitą barwę i absolutnie nie rzucają się w oczy drobiny innego koloru, co mogłoby świadczyć o zawartości materiałów drewnopodobnych. Poza tym pellet dobrej jakości pachnie drewnem. Sztuczne, chemiczne zapachy są absolutnie niedopuszczalne.

Jak rozpoznać dobry pellet na odległość?

Właściwie nie jest to możliwe. Oczywiście informacje na temat pochodzenia surowca i przebiegu procesu produkcyjnego są bardzo istotne, bardzo ważne są również dane nt. kaloryczności czy wilgotności produktu, ale najwięcej o jego jakości powiedzą testy przeprowadzone w warunkach domowych. Wysokiej jakości pellet po prostu dobrze się spala – długo, równo, oddając do pomieszczenia odpowiednią ilość ciepła. Najważniejsze, by nie spiekał się, nie zapychał podajnika i nie zapełniał popielnika w zaskakująco szybkim tempie.